logo1
blankblank
blank
blank blank
blank blank
blank blank

blank blank
blank
Случайнa снимка
blank
blank blank

blank blank
blank
Дейности
blank
blank blank

blank blank
blank
Здравей
blank
blank blank

blank blank
blank
Онлайн
blank
blank blank

blank blank
blank
Търси Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур"
blank
blank blank

blank
ЛЕТЕН ЛАГЕР 2-8 юли 2016   
blank blank blank
blank
ЗАПИСВАНЕТО ЗА ЛЕТЕН ЛАГЕР 2016 - ПРИКЛЮЧИ, МЕСТАТА СА ЗАЕТИ -Публикувано от: BaGaTUR в вторник 03 май 2016 - 22:27:57 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ДИВИТЕ ЖИВОТНИ И ПТИЦИ В МИТОЛОГИЧНО-ОБРЕДНАТА СИСТЕМА НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ И ПРАБЪЛГ   
blank blank blank
blank
РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ДИВИТЕ ЖИВОТНИ И ПТИЦИ В МИТОЛОГИЧНО-ОБРЕДНАТА СИСТЕМА НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ И ПРАБЪЛГАРИ“
BG 05/975
Втората работна среща по проект „Дивите животни и птици в митологично-обредната система на древните траки и прабългари“ се проведе на 20-ти и 21-ви юни на хижа Русалка в НП „Централен Балкан”, района на с.Тъжа.
На 20-ти юни, първия ден, участниците в срещата извършиха 4-часов планински преход, ръководен от височинния алпинист Костас Канидис – участник в експедицията „Еверест,84“ и покорител на всички световни 7-хилядници в света. Практическата му лекция бе свързана с оцеляването сред природата, екипировката и оборудването, предвижването в трудни планински терени, преодоляването на скални масиви, скалисти ждрела и първични горски съобщества.
След прехода теоретичните занимания започнаха с лекция от доктора на биологическите науки Райчо Райчев на тема: „ Следознание и методи за наблюдения на диви животни и птици в естествени условия”. Участниците бяха запознати с основните представители на фауната и орнитофауната в района на парка, техните биологически и етологически особености, видовете животни, начините за разпознаването и наблюдението им, както и разчитане на следите, оставени от тях в природата. В последвалата оживена дискусия се включи зоотехникът Радост Филипова – член на СНЦ „Бага-Тур”, която е участник в европейски проект за възстановяване, опазване и поддържане популацията на ловния сокол в НП“Централен Балкан“.
Докторът по ветеринарна медицина и служител в станцията по болести на дивите животни към ИАГ – София Явор Гънчев направи обширна ретроспекция за развитието на популациите на някои видове диви животни и птици в миналото и днес. Той разказа за някои инициативи на природозащитни организации за интродукция и реаклиматизация на някои видове като мечка, рис, белоглав лешояд и др.
Работната среща продължи с представяне на доклад от Ивелина Митева на тема: „Мястото и ролята на дивите животни в българската традиционна везба“. Юношите и девойките бяха запознати с изображенията и значението на животните и птиците през различните исторически епохи върху българския костюм.
На 21-ви юни срещата продължи с поход на територията на резерват „Тъжанско ждрело”. Участниците направиха 8 км. преход до Бабското пръскало (15 м височина на пада) и Кадемлийското пръскало ( 78 м височина на пада) на територията на резервата. По време на прехода бяха извършени наблюдения на някои птици – скален орел, гарван гробар, горска улулица и следи от присъствието на благороден елен, дива коза и мечка. Попътно участниците се запознаха с легенди и предания за местността „Хайдушкото хорище“ – хайдушко свърталище, „Паунов връх“ – стар римски път и „Светица“ – римско кале крепост.
Проектът „Дивите животни и птици в митологично-обредната система на древните траки и прабългари“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г..www.ngogrants.bg


Публикувано от: BaGaTUR в сряда 01 юли 2015 - 10:54:00 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
ЛЕТЕН ЛАГЕР 16-22 август 2015   
blank blank blank
blank
ПУСКАМЕ НЯКОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕСТА ЗА ЛАГЕРА

Поради големият интерес пускаме няколко допълнителни места за лагера. Настаняването ще бъде в съседен комплекс, но това няма да пречи или влияе на програмата за участие в лагера.
Летния лагер ще се проведе от 16ти до 22ри август 2015 г.

Изтеглете от тук декларация за съгласие при участие.

Подробности за лагера и списък с необходимата екипировка

ВИЖТЕ ТУК условията и формата за заявка за участие.

Вижте тук списък със записаните до момента участници в лагера.

ОСНОВНА ПРОГРАМА ЗА ЛАГЕРА

СНИМКИ от лагер 2014

Публикувано от: BaGaTUR в петък 17 април 2015 - 18:49:53 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
Доброволци възстановяват уменията на прабългарите   
blank blank blank
blank
В началото на януари 2014г. сдружение „Бага-тур“ – гр. Стара Загора стартира проекта си „Доброволци възстановяват уменията на прабългарите“. Продължителността на проекта е от 1 януари до 31 юли 2014г.
Основна цел на организацията при изпълнение на проекта е да популяризира на национално и интернационално ниво древните умения, практики и познания на предците ни.
На 8 и 9 март ще бъде проведен първият двудневен обучителен семинар по проекта. Откриването му ще се осъществи на конната база в гр.Стара Загора, където съвместно с общината се организира честването на Деня на коня - Тодоровден. Обучени членове от школата ще демонстрират, като акт на доброволчество, уменията на древните българи - езда на кон, стрелба с прабългарски лък, бойни умения с традиционни оръжия. Доброволци ще вземат участие в тези действия, като бъдат запознати по достъпен начин с уменията на напредналите по тези дисциплини. Така всички заедно ще дадат своя принос за възстановяване на прабългарските традиции, а обществеността ще бъде атрактивно и занимателно информирана за проекта.
Продължението на семинара ще се състои на Старозагорските минерални бани. Там ще се работи по две обучителни програми. По първата обучителна програма - „Доброволчество” - младежите ще бъдат обучени за доброволци, ще се запознаят с принципите на доброволчеството и системата за подбор на доброволците, а също и как да се ориентират в доброволческата дейност така, че всеки да намери своето място в общата инициатива. Втората обучителна програма „Прабългарски лък” ще запознае участниците в семинара теоретически и на практика с технологията за изработване и техниката за стрелба с прабългарския сложно съставен рефлексен лък.
Проектът е финансиран от Национална програма за младежта /2011-2015/, подпрограма 3 ”Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи” към Национален център “ Европейски младежки програми и инициативи“.

Публикувано от: BaGaTUR в вторник 04 март 2014 - 21:18:56 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
Допълнителна иформация за летния лагер 2013   
blank blank blank
blank
От долните линкове можете да свалите:

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОСНОВНА ПРОГРАМА

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН СПИСЪК С БАГАЖ

Публикувано от: BaGaTUR в четвъртък 08 август 2013 - 17:10:12 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
АМУЛЕТИ МАРТЕНИЦИ   
blank blank blank
blank
Искате ли да подарите уникална мартеница амулет на най-близките си ? Разгледайте онлайн магазина ни и каталога.

Или да разгледате каталог в pdf вариант

Публикувано от: BaGaTUR в петък 08 февруари 2013 - 19:21:19 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
Списък на препоръчителния багаж за летния лагер   
blank blank blank
blank

»
Прочети нататък ...
«

Публикувано от: BaGaTUR в вторник 14 август 2012 - 13:16:18 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
Събитията този месец   
blank blank blank
blank
Разгледайте събитията с участието на Бага-Тур през месец май в календара в ляво... Заповядайте! Очаквайте скоро и по подробна информация ...Публикувано от: Пагане в събота 05 май 2012 - 00:52:50 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
Мартеничките на Бага-тур   
blank blank blank
blank
Може да разгледате мартеничките на фейсбук страницата ни , където е качен албум със снимки и опции за поръчване он-лайн!

[линк]

E-mail за поръчки и запитвания: -имейл-

Публикувано от: Пагане в сряда 22 февруари 2012 - 14:48:32 Коментари: 0
blank
blank blank

blank
OЧАКВАЙТЕ   
blank blank blank
blank
НА 30 МАРТ ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ НОВИЯТ ИЗЦЯЛО ОБНОВЕН САЙТ НА БАГА-ТУР.

В новия сайт ще има обновена и актуална информация за Бага-Тур, библиотека с много материали, учебен раздел, който постоянно ще се актуализира с нови учебни филми и снимков материал и много други.Публикувано от: BaGaTUR в четвъртък 19 януари 2012 - 17:36:40 Коментари: 1
blank
blank blank

Отиди на страница       >>  
blank
blankblankblank
© 2000 - 2010 Baga-Tur. All rights reserved.
blank